MTE 1904 logo

Üdvözöljük a CREDOBUS MOSONMAGYARÓVÁR és az
MTE 1904 hivatalos weblapján!

Hírek /

U13-as szezonértékelés Borbély Attilától

Szerző: Schmatovich Gábor | Dátum: 2022-07-10 17:05:44

A nyári szünet alatt megnézzük, hogyan teljesítettek a Credobus Tehetségközpont korosztályos csapatai. Ezúttal az U13-as csapat edzője, Borbély Attila értékeli az idényt.

 

A nyári felkészülési időszaktól egy új fejlesztési rendszerben dolgoznak játékosaink ebben a korosztályban is. Hála a szakmai háttér erősödésének, jelentősen megnövekedett a napi edzésmunkában a gyerekekkel dolgozó specialisták száma. Egyéni képzők, kapusedző, rehabilitációs és erőnléti edző és videó elemző is segítik a napi munkájukat, ami remélhetőleg hosszú távon is kifizetődő segítség lesz a pályafutásukban.

A bajnoki rendszer is ezzel együtt teljesen átalakult, jelentősen erősödött a színvonal, hiszen az idei szezontól ezekben a korosztályokban csak akadémiák és tehetségközpontok csapatai mérkőztek meg egymással. A hosszabb utazások elkerülése miatt, ezért egy szűkebb létszámú 9 csapatos bajnokságban szerepelt a csapatunk, ahol 3 alkalommal is megmérkőztek egymással az ellenfelek. Tekintve, hogy 3, a korábbi évekhez képest új ellenfél is csatlakozott a bajnoksághoz (Videoton, Veszprém, Tatabánya), hétről hétre komoly kihívás elé voltak állítva a játékosok. Kissé ellentmondásos helyzet volt megélnie a fiúknak, hogy U12-es szezonban végig normál eredményekkel, tabellával zajlott a bajnokság, az idei évtől ez az U13-as korosztályban már nem volt követhető. Ebben a korosztályban a mérkőzés a képzési folyamat fontos része már, de nem az eredmény a fő cél. Azonban kissé szokatlan, hogy tabella sincs a hétvégi teljesítményekről. Korábbi években nem tapasztaltuk az egyesületnél, hogy ez bármilyen negatív hatással lenne a játékosok képzésére. Az aktuális eredményt azonban bizonyos szintig használni kell a visszacsatolásra, hiszen ebben a versenyrendszerben szereplő csapatoknál a gyerekek már jó pár éve napi rendszerességgel, komoly mennyiségű és minőségű edzésmunkát végeznek. A sportági kötődés kialakításában, a hosszú távú célok megfogalmazásában fontos támpont a megerősítés és ezzel együtt a reális önértékelés és tehetségszint megállapítása. Jelentős fegyverténynek tartjuk, hogy az U12-ben elért dicséretes 4. helyről sikerült (ha csak szimbolikusan is) az eredmények alapján magabiztosan fellépni a dobogóra. Egy-egy mérkőzés eredményének komoly jelentősége nincs utánpótlás korban, viszont az már megfogható adat, hogy U13-as korban egy mosonmagyaróvári csapat az Illés Akadémia, a Videoton vagy a Veszprém csapatánál minden alkalommal jobbnak bizonyul. Ezért komoly elismerés jár a srácoknak, mert ez látható fejlődést mutat mind egyénileg, mind csapatszinten is.

A szezon kezdetén két új játékosok csatlakozott a csapathoz (Máté Balázs és Dömötör Ábel), mivel mind a közösség, mint az új társak személyisége befogadó volt, így ez a folyamat zökkenőmentesen működött számukra is. Fontos volt, hogy az őszi szezont sérülés miatt kihagyó Szokolics Trisztán is tavasszal a csapat segítségére tudott lenni, amivel tovább erősödött a védelem.

Az idei évre az U13-as korosztály bajnoki rendszere mellett a szabályrendszer is több változást hozott.  Komoly szakmai változás, hogy a korábbi évektől eltérőn még ez a korosztály is 8+1-es, háromnegyed pályás rendszerben versenyez. A cserelehetőség és a mérkőzésen belül szabályok is nagyobb fegyelmezettséget követelnek a csapatoktól, de ezzel együtt a játékosok fejlesztését szolgálják elsősorban. A mi képzési felfogásunk és játékstílusunk ehhez harmonikusan passzolt, így ez nem okozott fejtörést a szakmai csoportnak. A játékfelfogásunk szerint továbbra is kifejezetten nyílt játékra törekszünk minden mérkőzés fázisban.

Eltérnek a vélemények arról, hogy ebben a korban, mekkora létszámban, területen és kapukra kell ilyen korú játékosoknak versenyezniük. Az összkép elég vegyes, mert kezdenek a játékosok között fizikailag markáns különbségek mutatkozni az eltolódott érési szakaszok miatt, ezáltal egyénileg kell vizsgálni ezt a játékosok esetében. Mindenesetre a játék oktatását és az egyéni fejlesztést illetően ez nem befolyásolta jelentősen a szakmai munkát. A téli szezonban döntő többségében nagypályás gyakorló mérkőzéseket játszottak a srácok, ami számukra és a szakmai stáb számára is jó lehetőség volt a következő szezon előkészületeire. A tavaszi szezonban pedig több edzésjátékot is sikerült teljes pályán, korosztályon belül vagy egy másik korosztály ellen játszani. A fizikai állapotban és teljesítményben arra érdemes játékosokat pedig több alkalommal, egy korosztállyal feljebb játszva tudtuk nagyobb kihívás elé állítani. Alapvetően viszont a képzési filozófiánk fontos része, hogy egyénileg képzett, alkalmazkodni képes játékosokat fejlesszünk, akik létszámtól függetlenül alkalmazkodni tudjanak a pályaméretekhez, ellenfelekhez és a területekhez is. A nagypályás gyakorló mérkőzések remek visszacsatolást mutattak számunkra is arról, hogy ha az alapelveinket helyesen tervezzük és alkalmazzuk, akkor a játékosok megfelelő segítséget kapnak a tanuláshoz. Ezzel együtt egy új korszak kezdődik a következő szezontól, hiszen a nagypályás játékra való felkészülés egy változóbb kihívást tartogat számukra a hétköznapokon és a hétvégi megmérettetéseken.

Nagy hangsúlyt fektetünk ebben a korosztályban az egyéni fejlesztésekre, amelyekre jelentős időt szántunk, a szakmai munkában. Ebben a korban még nem gondolkodunk posztokba, ezért az edzésmunkában ugyanazokat a feladatok végzik a játékok. Jellemző is volt a csapatra, hogy mérkőzésen belül nagyon gyakori volt a játékosok esetében a posztváltás, ami zavarónak tűnhet, ennek ellenére hosszútávon jelentősen fejleszti a játékosok alkalmazkodási képességét. A következő szezonra maradni fog ez a fejlesztési forma, de ki fog egészülni az egyénre szabott fejlesztési programokkal, amely a játékosok hiányosságaira fókuszál. Emellett a prevenciós, mobilizációs és stabilizációs alapokkal a sérülések kockázatának kiszűrése mellett egy stabil futball specifikus fizikai alapot szeretnénk a játékosainknál kialakítani.

Továbbra is nagy erőssége a korosztálynak a koncentrált és magas intenzitású munkamorál az edzéseken, ez ebben a szezonban is megmutatkozott, ezzel kifejezetten elégedett vagyok. Figyelembe véve az ellenfelek növekvő erősségét, ez az idei szezonban az elvárásokon túl több bravúros produkciót is eredményezett. Továbbra is jellemző a csapatra, hogy nagyon erős közösséget alkotnak, mind a játékosok, mind a szülői háttér, ezáltal a nehézségeken könnyebben túljutnak az egyének is. A fiúk játéktudása és képességszintje a csapaton belül jól kiegészíti egymást, ami egy egységes futball iránti alázattal párosul.

Visszatekintve a szezonra, a fiúk büszkék lehetnek a teljesítményükre. Ellenfeleink döntő többsége nagy hagyományú, egyesületünknél komolyabb lehetőségű első vagy másodosztályú klub, ennek ellenére a fiúk egyéni értékeikkel, mentalitásukkal és szervezettségükkel nemcsak helytálltak, hanem jelentős mértékben letették a névjegyüket is.

A következő szezontól Kalocsai Enrico felel majd a korosztály szakmai munkájáért, amely új kihívásokat tartogat a játékosok számára. Kíváncsian várjuk, hogy az ellenfeleinkhez képest az egyéni és csapatjátékunk hogyan fejlődik majd. A korosztály céljai között szerepel, hogy a következő időszakban még nagyobb meglepetést tudjanak csapatszinten okozni és elérjék azokat a célokat, amiket egyénileg tűztek ki maguk elé.

Hajrá MTE! Hajrá Credobus!

 

Credobus Mosonmagyaróvár, az U13 csapat tagjai

Kapusok:

Vajas Kristóf, Jaroszlav Petrusenko

Mezőnyjátékosok:

Kovács Levente, Kálóczi Ádám, Mészáros Áron, Domokos Gergő, Takács Zsombor, Horváth Csaba, Bogár Áron, Sághy Botond, Máté Balázs, Dömötör Ábel, Mátyás Ferenc, Szokolics Trisztán, Kószás Zalán,

Edző: Borbély Attila

 

MLSZ Országos U13-as bajnokság Észak- Nyugat csoport

24 mérkőzés/ 16 győzelem, 6 vereség, 2 döntetlen/

 

A bajnokság házi góllövőlistája

 Győr MLSZ megyei U13 futsal bajnokságság 1. helyezett

Tabella

1.Gyirmót FC Győr6
2.MTK Budapest4
3.PMFC4
4.Aqvital FC Csákvár4
5.Szombathelyi Haladás4
6.Békéscsaba 1912 Előre3
7.FC Ajka3
8.Soroksár SC3
9.HR-Rent Kozármisleny3
10.Szeged-Csanád GA3
11.Credobus Mosonmagyaróvár3
12.ETO FC Győr3
13.BFC Siófok3
14.Tiszakécskei LC3
15.Kolorcity Kazincbarcika SC3
16.Budafoki MTE1
17.Szentlőrinc1
18.DVTK0
19.Nyíregyháza Spartacus FC0
20.Dorogi FC0

Elérhetőség

H-9200 Mosonmagyaróvár, Wittmann Antal Park 1.
Telefon: +36 96/576-377
E-mail:


CREDOBUS Mosonmagyaróvár - MTE1904 az Instragramon

Fő támogatónk

Credo autóbuszok - Kravtex-Kühne Csoport - Credo Bus and Coach

Szerencsejáték Zrt. - TIPPMIX

További támogatóink

I <3 Mosonmagyaróvár

Szabó és Társa Belsőépítészeti Kft. Óvár Építőipari Kft. FÉM-FLEX Épületgépészeti és Fémipari Kft. Opel Autentik Mosonmagyaróvár FRESHPOINT Kft. Alcufer Kft. Park Mosonmagyaróvár

Virágzó Közösség - 2019 - Mosonmagyaróvár Városüzemeltető és Fenntartó Kft Telenit Kft. - LED-es eredményjelzők, videótáblák, kivetítők, sebességmérők gyártása. STRABAG Magyarország Fazekas Kft. Flexeffect Kft. Barna Útépítő Kft. Atlas-Sport Kft. Augsberger ZuzmóART - A zöld elegancia

Sitemap & Facebook

2016-2020 © MTE 1904 - A weboldal teljes tartalma szerzői jogi védelem alatt áll. Minden jog fenntartva.

A weboldalt tervezte és készítette: Ozsvár Zsolt e.v.