MTE 1904 logo

Üdvözöljük a CREDOBUS MOSONMAGYARÓVÁR és az
MTE 1904 hivatalos weblapján!

Hírek /

Maradj otthon az MTE-vel 3. rész: az utánpótlás szakágvezető

Szerző: Horváth Péter | Dátum: 2020-03-21 09:51:23

Lassan egy hete már, hogy a koronavírus miatt pihenőre vonult a hazai és a nemzetközi sportélet. Magyarországon a futballtársadalom tartott ki a legtovább, de az egészséget szem előtt tartva előbb az utánpótlás majd a felnőtt bajnokságokat is felfüggesztették. Az MTE 1904 sporttelepe is elcsendesedett, nincsenek edzések, nincsenek mérkőzések. Munka és teendő ennek ellenére van, így a klub dolgozói most sem unatkoznak. Új sorozatunkban az MTE-család otthoni hétköznapjaiba pillanthatunk be, hiszen természetesen mi is eleget teszünk a "Maradj otthon" felhívásnak. Sorozatunk harmadik részében Schmatovich Gábort, az MTE 1904 utánpótlás szakágvezetőjét, az U10-es és az U11-es korosztály edzőjét kérdeztük, hogy telnek foci nélkül a mégsem focimentes hétköznapok.

 

HP: Hogyan telnek a mindennapjaid a bajnokságok beszüntetése óta? Mik a legfontosabb teendők?

Schmatovich Gábor: „Nem a megszokott kerékvágásban az biztos. Gyakorlatilag az egyik napról a másikra meg kellett változatni a napi ritmusunkat, szokásainkat. A szezonok között is szokott lenni 1-2 hetes szünet, de ez valami teljesen más élethelyzetet szült. Egy olyan szituációt, amivel értelemszerűen még sem sportemberként, sem magánemberként nem találkozhattunk. Felelősségteljesen kell értelmezni és megélni ezt, türelmesnek, fegyelmezettnek, nyugodtnak és kitartónak kell maradni. Aki ismer, az tudja, hogy nálam minden a foci körül forog, attól nem sok dolgot tartok fontosnak. Ez a helyzet viszont az, nem kérdés. Az egészségnél fontosabb nincs a világon, ez felülír mindent!”

HP: Milyen feladatok kaptak a játékosok/edzők?

SG: „Az utolsó munkanapokon, látva főként a nemzetközi eseményeket és tendenciákat, már valamilyen szinten felkészültünk erre a várható helyzetre. Azt gondolom azok a gyerekek, akik nálunk sportolnak, szintén hozzászoktak egy életritmushoz, mindennapjaikba beleívódott a labdarúgás, így számukra ez a tétlenség fokozottabb kihívás jelent. Bízok azonban abban, hogy ezek a srácok tanultak annyi fegyelmezettséget, alázatot, hogy ezt a helyzetet helyesen fogják kezelni és rejlik bennük olyan fokú motiváltság, hogy ebből a nehéz szituációból is kihozzák a maximumot. Már a kényszerszünet kihirdetésekor, feladatul kapták az edzők, hogy adjanak egyéni edzésterveket, házi feladatokat. Kérésem az volt, hogy az első napokban hagyjuk rendeződni a helyzetet, mert a családoknak elég probléma az átállás, a digitális iskolai oktatáshoz szoktatás, ne terheljük őket egyszerre. Szerencsére jól működő facebook csoportok segítségével könnyen elérhetőek számunkra a gyerekek így akadálymentesen tudunk számunkra házi feladatok, videós anyagokat küldeni, rengeteg egyénileg végezhető elsősorban technikát fejlesztő munkákat kapnak, emellett erősítő és futóprogramok is kerültek megosztásra. A hét második felétől pedig megszokott mennyiségű edzésanyag kerül majd feltöltésre heti lebontásban a csoportokba, amelyet a gyerekek egyénileg fognak otthon végrehajtani, gyakorolni. Tehát az edzők továbbra is dolgoznak, kicsit áttervezik a szakmai munkát, annyi különbséggel, hogy most a végrehajtást és az időbeosztást a gyerekekre bízzák. Lesz videós kontrollprogram és ösztönző versenyekkel próbáljuk díjazni az egyéni fejlődést.”

HP: Hogyan kezelitek magatokban ezt a helyzetet? Sportemberként milyen megélni egy ilyen szituációt?

SG: „Magánélet szempontjából megélve az eseményeket a lehető legjobb helyzetben vagyok más családokhoz képest, erre nem panaszkodhatok. A feleségem a 7 hónapos kislányunkkal alapból is minden nap otthon van, számukra nincs nagy változás, nekem viszont ez inkább pozitív töltet, hogy többet tudok velük lenni. Mivel falun élünk, ahol alapból is nyugodtabban zajlik az élet és több az élettér, kevésbé érezhető nyomasztónak ez a helyzet, van elég teendő a ház körül, amelyekre az elmúlt időszakban nem maradt idő, ez kellően lefoglal.”

HP: Mit gondoltok a folytatásról? Lesz-e vagy nem? Milyen forgatókönyv van a fejetekben?

SG: „Azt gondolom felesleges találgatásokba bocsátkozni ezzel kapcsolatban. Jelen helyzetben nem tudjuk egyénileg befolyásolni ezt a helyzetet, ezért annyit tehetünk, hogy betartjuk a játékszabályokat és türelmesek leszünk. Sok fog múlni az elkövetkező hetek eseményein, gondoljunk csak bele, akár 2 héttel ezelőtt, ha valaki ezt mondja, hogy ez lesz, elhisszük neki? Optimista vagyok, bízok benne, hogy minél rövidebb ideig fog tartani ez az időszak, és minél kevesebb negatív hatása lesz. Annyi dolgunk van, hogy megfelelően felkészültek legyünk és kellően feltöltődve várjuk az újrakezdést.”

HP: Furcsa-e vagy sem, hogy ilyen sokat vagytok otthon?

SG: „Személy szerint nekem az elmúlt pár hónap nagyon intenzív volt, így jelen pillanatban még jól is jött egy kis pihenés. Még csak pár nap telt el, így lehet, hogy erre a kérdésre később másként válaszolnék. A nálunk sportoló gyerekeknek és hozzátartozóiknak is nagy igénybevétel a sok edzés, mérkőzésen, tornán való részvétel az iskola és a munka mellett. Az élet úgy hozta, hogy most olyan dolgokra is jut idő, amikre az elmúlt hónapokban, években kevesebb, amik eddig háttérbe szorultak. Több minőségi időt tudnak a családok együtt tölteni, ez most a legfontosabb. Alkalmazkodni kell, de ki kell hozni a helyzetből a maximumot, ezt kértem a saját játékosaimtól is. Azok a gyerekek, akik minden nap becsületes sportoltak, edzettek nálunk az elmúlt időszakban, biztos vagyok benne, hogy otthon is lelkiismeretesen el fogják végezni a feladatokat, így biztosan nem fognak visszaesni a fejlődésben.”

 

Mindenki vigyázzon magára és egymásra!

Hamarosan találkozunk!

Hajrá Credobus Mosonmagyaróvár!

Tabella

1.MTK Budapest16
2.Gyirmót FC Győr13
3.Kolorcity Kazincbarcika SC12
4.PMFC12
5.ETO FC Győr10
6.FC Ajka10
7.DVTK9
8.Szeged-Csanád GA9
9.BFC Siófok9
10.Soroksár SC9
10.Békéscsaba 1912 Előre8
12.Szombathelyi Haladás8
13.Tiszakécskei LC7
14.Aqvital FC Csákvár7
15.Szentlőrinc6
16.Nyíregyháza Spartacus FC4
17.HR-Rent Kozármisleny4
18.Dorogi FC4
19.Credobus Mosonmagyaróvár3
20.Budafoki MTE3

Elérhetőség

H-9200 Mosonmagyaróvár, Wittmann Antal Park 1.
Telefon: +36 96/576-377
E-mail:


CREDOBUS Mosonmagyaróvár - MTE1904 az Instragramon

Fő támogatónk

Credo autóbuszok - Kravtex-Kühne Csoport - Credo Bus and Coach

Szerencsejáték Zrt. - TIPPMIX

További támogatóink

I <3 Mosonmagyaróvár

Szabó és Társa Belsőépítészeti Kft. Óvár Építőipari Kft. FÉM-FLEX Épületgépészeti és Fémipari Kft. Opel Autentik Mosonmagyaróvár FRESHPOINT Kft. Alcufer Kft. Park Mosonmagyaróvár

Virágzó Közösség - 2019 - Mosonmagyaróvár Városüzemeltető és Fenntartó Kft Telenit Kft. - LED-es eredményjelzők, videótáblák, kivetítők, sebességmérők gyártása. STRABAG Magyarország Fazekas Kft. Flexeffect Kft. Barna Útépítő Kft. Atlas-Sport Kft. Augsberger ZuzmóART - A zöld elegancia

Sitemap & Facebook

2016-2020 © MTE 1904 - A weboldal teljes tartalma szerzői jogi védelem alatt áll. Minden jog fenntartva.

A weboldalt tervezte és készítette: Ozsvár Zsolt e.v.